Grundserien klar – fortsättningsserierna tar vid

Igår kväll spelades grundserien klart. Som segrare av grundserien stod slutligen Lemlands IF 1, som i måndags gasade på rejält, när man hemma i Valbohallen slog LIF2/Referee Killers med hela 15-1 och skaffade sig ett nästintill ointagligt målskillnadsförsprång. Stort grattis till er!

Som det förutspåddes när vi gick in i säsongen så har det varit tightare än på mycket länge och utgången för majoriteten av matcherna har varit oviss. Enbart fem matcher i grundserien har slutat med 8-målsdifferens eller mer. Detta utgör enbart  11,1 % av matcherna!  27 av 45 matcher har däremot slutat med 3-målsdifferens eller mindre.  Det vill säga hela 60 % av matcherna!

Tittar vi på tidigare säsonger där vi inlett med en rak serie så kan vi se följande siffror:
2019: 14,5 % respektive 45,5 %
2018: 30,9 % respektive 38,2 %
2017: 23,6% respektive 41,8 %

Så det är en markant skillnad som man kan utläsa ur den statistiken! Jätteroligt att herrserien har blivit jämnare och mer oförutsägbar! Det gynnar åländsk innebandy!

Även poängligan har i år varit jämn. Flest poäng i grundserien gjorde Markus Öhrling i Pro-09 som mäktade med 22 poäng (12+10) på 8 matcher. Han skuggas av bröderna Engström i Dynamo som noterats för 19 respektive 18 poäng. Storebror Mathias som är tvåa har gjort 8+11 medan lillebror Fredrik jagar på en tredje plats. Han står på 11+7. Förutom dessa tre så har ytterligare 18 spelare lyckats göra 10 poäng eller mer i grundserien!

Nu går vi in i nästa fas av säsongen. Lagen delas nu in i fortsättningsserier, med en övre och en nedre halva. Lagen i de olika serierna kommer att mötas inbördes ytterligare en gång. I fortsättningsserierna så spelar man om ranking inför slutspelet och alla lag börjar här om från 0 poäng igen. Man tar alltså INTE med sig några poäng från grundserien. Alla de fem lag i den övre gruppen går vidare till kvartsfinalerna. I den nedre serien så går lag 1-3 vidare medan lag 4-5 är utslagna och har spelat färdigt för säsongen. Inför kvartsfinalerna ser spelordningen ut som följer: Lag 1 i övre ställs mot lag 3 i nedre, lag 2 i övre ställs mot lag 2 i nedre, lag 3 ställs mot lag 1 i nedre och lag 4 och lag 5 i den övre ställs emot varandra.

Övre fortsättningsgruppen
Lemlands IF 1
Dynamo
Pro-09
Hammarlands IK
Eckerö IK

Nedre fortsättningsserien
MGG
BF IBK
VÄP
LIF 2/Referee Killers
IF Fram

Fortsättningsserierna drar igång nu direkt före jul och en första match spelas redan 9/12. De övriga tre matcherna i första omgången spelas den 16/12. I och med att det är femlagsgrupper så blir det ett lag som står över i varje omgång. Eckerö IK och IF Fram står över första omgången och spelar därmed sina första matcher i fortsättningsserierna först efter nyår.

På grund utav den rådande situationen så har vi ännu inte satt tider på de matcher som ligger efter nyår då vi inte vet om restriktionerna gällande 50-personer fortgår även efter nyår. De är däremot satta till ett visst datum. Det datumet betyder att den matchen preliminärt ska spelas den dagen men även kan bli flyttad till någon annan dag den veckan om restriktionerna ligger kvar. Troligtvis då fredagen. Mer om det längre fram. Matcherna kommer tidsättas i början på januari då vi vet mer om hur situationen ser ut då. Preliminära speldatum för fortsättningsserien efter nyår är den 13/1, 20/1, 27/1 samt den 3/2.