Nya anspassningar för seriespelet att vänta

ÅIBF:s styrelse sammanträdde igår och diskuterade bland annat det fortsatta seriespelet. I dagarna väntas nya restriktioner som omöjliggör vidare seriespel. Dessa förväntas träda ikraft den 18:e december vara fram till och med den 17:e januari.

Kvällens omgång påverkas dock inte utan genomförs som planerat i enlighet med de restriktioner som har gällt sedan mitten på oktober.

Den åländska cupen, som tidigare planerats till den 2:a januari, har vi valt att skjuta fram till påsken. Nytt preliminärt speldatum är lördagen den 3:e april.

Den serieomgång med de matcher som skulle ha spelats 13:e januari har flyttats till den 10:e februari då första kvartsfinalerna på herrsidan annars skulle ha spelats. De första kvartsfinalerna kommer nu enligt den nya planen att spelas veckan efter, alltså den 17:e februari. Vidare beslutades att den andra kvartsfinalomgången spelas under sportlovsveckan, preliminärt den 24:e februari. Detta innebär att nästa serieomgång för seniorer blir den 20:e januari.

Detta har även föranlett att några matcher i damserien har senarelagts med en vecka samt att det även där lagt in en match i sportlovsveckan.

Vanligtvis så tar serierna uppehåll under sportlovsveckan men med rådande omständigheter så tror vi att fler väljer att inte resa bort under denna vecka och är tillgängliga för spel och därav väljer vi att använda denna vecka för att ta ikapp den vecka som vi nu tappar i början av januari.

I övrigt är spelschemat för seniorerna det samma och förhoppningen är att finaldagen ska kunna genomföras den 20:e mars. Speldatumen är dock preliminära och kan vid vidare restiktioner komma att ändras i likhet med under hösten.

Om det skulle bli så att serierna inte kan fortgå som planerat (någon gång) efter nyår så kommer vi i första hand att försöka förskjuta säsongen för att spela klart säsongen senare. Styrelsen beslutade dock att om inte seriespelet och efterföljande slutspel med finaler har kunnat genomföras i sin helhet till den 31:a maj 2021 så kommer inga nya åländska mästare att koras för säsongen 20/21.

Gällande juniorserieomgången som låg planerad till den 17:e januari så flyttas den nu till lördagen den 23:e. Detta görs för att kunna göra liknande anpassningar som de två senaste omgångarna. Bokningsläget i Baltichallen den 17:e januari omöjliggör att man spelar under längre tid likt tidigare omgångar. Därav måste omgången flyttas oavsett om de nya kommande restriktionerna skulle tillåta barn- och ungdomsidrott eller ej.

Den omgång för K3-4 som tidigare i höstas ställdes in på obestämd tid, planeras nu också att genomföras i samband med finaldagen den 20:e mars istället.

Alla spelscheman har uppdaterats på hemsidan. Kom dock ihåg att ändringar kan ske om restiktioner skulle ligga kvar. Anpassningar av spelschemat med alternativa speldagar sker i så fall närmare i anknytning till omgångarna.

Nu får vi bara hålla tummarna för att utvecklingen går åt rätt håll så att säsongen ska kunna gå att genomföra och att vi förhoppningsvis under kommande år ska kunna återgå till det normala så småningom.

Stort tack till alla spelare, ledare och vår publik för er förståelse och tillmötesgående hittills under denna något annorlunda säsong. Ta hand om er, var försiktig! Ha en riktigt god jul och så önskar vi alla ett mycket bättre kommande år!