Så här avgörs årets seniorserier

Om ungefär en timme drar seriespelet igång i de åländska serierna. Och därför har det också blivit hög tid att gå igenom hur året seniorserier ska avgöras.

Damerna kommer att mötas i en serie med fem lag där alla lag möter varandra två gånger. Det spelas en dammatch varje onsdagkvällunder säsongen förutom vid några tillfällen under säsongen då det spelas två. Några justeringar har skett ifrån det schema som kom ut från första början så det kan vara värt att kika igenom igen. De fyra första lagen går sedan till semi och där avgörs vilka lag som går till final respektive bronsmatch.

Herrserien ser lite annorlunda ut i år då vi har 10 lag och efter lite stötande och blötande och funderande så kan vi nu presentera vad som kommer att ske efter grundserien. Och här blir det lite nyheter! Efter grundserien delar in i en övre och en nedre halva som sedan möts inbördes. Alltså lag 1- 5 i tabellen möts i den övre och lag 6-10 möt i den nedre. Fortsättningsserien spelas 9/12, 13/1, 20/1, 27/1 samt 3/2.

Från nedre serien går sedan de tre första till samt alla lag från den övre serien till kvartsfinal. Lag 1 i övre serien ställs mot lag 3 i nedre, lag 2 i övre mot lag 2 i nedre, lag 3 ställs mot lag 1 i nedre och lag 4 och lag 5 i övre ställs emot varandra. Lag 9 och 10 i den nedre serien är då sedan utslagna. Om lagen önskar kan vi lägga in fler matcher här där de utslagna lagen möts sinsemellan.

Kvartsfinalerna så möts lagen i bäst av två där man räknar samman resultatet.  Skulle det vara lika efter 90 spelade minuter så följer sudden 10 minuter och om ännu ingen segrare har kunnat utses så blir det straffar. Dessa matcher spelas 10/2 samt 17/2. De utslagna lagen efter kvartsfinalerna har spelat färdigt.

Sedan väntar semifinalerna. Dessa spelas i bäst av 3 likt tidigare år. Dessa matcher spelas 3/3, 10/3 (i någon annan hall - Baltichallen uppbokad), samt eventuellt 17/3.

På finaldagen den 20 mars spelas en direkt avgörande final samt bronsmatch.

Det betyder att för de som inte tar sig till kvartsfinal så blir det 13 matcher i år. (Här kan vi om det önskas fixa placeringsmatcher mellan dessa lag så får de åtminstone en match till eller så användes samma system som i kvartsfinalerna att man spelar över två matcher och lägger samman resultaten)
De som tar sig till kvartsfinal och åker ur där så blir det 15 matcher.
De som tar sig till semifinal kommer att spela 18-19 matcher i år beroende på om semifinalen går till tre matcher eller ej.

Hoppas att detta blir bra och att vi får en spännande och rolig säsong. Och framför allt att den går att genomföra somplanerat! ÅIBF styrelse kommer framöver att diskutera reservplaner utifrån olika scenarion vad som gäller om vi återigen avbryta i förtid. Lycka till alla lag!