22 mars 2023

Rapport från finaldagen

Det var en stor dag i Baltichallen där det spelades innebandy under 11 timmar i lördags när säsongens höjdpunkt i de lokala serierna, Finaldagen, gick av stapeln.

Först ut var juniorerna i ÅK 4-5 som spelade sin sista omgång för säsongen.

Efter det vankades det slutspel i ÅK 6-7 serien. Jomala IK:s båda lag tog sig till final och där kunde de äldre laget vinna guldet efter att ha vunnit finalen med 8-3. VÅSC P09-10 tog hem bronset.

Bronsmatchen för damer spelades mellan IF Fram och Lemlands IF. IF Fram passade på att vinna sin första match för säsongen och ta hem bronset efter en 3-0 seger mot LIF.

BF IBK och Lemlands IF gjorde upp om bronset på herrsidan och efter en till en början jämn och svängig match kunde till slut BF gå ifrån i den tredje perioden och vinna med 8-4. Det var BF:s första medalj i ÅM-sammanhang.

Förra säsongen var damfinalen en riktigt jämn historia mellan IBK  Hammarland och Jomala IK som slutligen fick avgöras på straffar. Detta år blev det inte riktigt lika spännande då Jomala IK saknade ett par viktiga spelare och IBK Hammarland kunde vinna relativt komfortabelt med 8-1 och ta sin 10:e raka ÅM-titel.

Slutligen hade vi herrfinalen som blev en intensiv och kampfylld match mellan Pro-09 och Dynamo. Avsluten på mål var väldigt få under matchen och efter fulltid stod det 1-1 på resultattavlan och det krävdes övertid för att skilja lagen åt. Där var det dock tillslut Dynamo som fick in det sista avgörande målet och i och med det kunde titulera sig som ÅM-mästare för första gången.

Under dagen delades det också ut inte mindre än 11 utmärkelser till pristagare som gjort sig förtjänta av det under säsongen. Alla pristagare och motiveringar hittar du här nedanför.

Årets herrspelare: Alexander Grundström, FBC Åland
Han har under säsongen varit en absolut nyckelspelare för FBC Ålands och hör till seriens bästa spelare i division 3 Uppland. Med ett snitt på närmare tre poäng per match så gör han stor skillnad för laget när han är med och han har visat att han nästan på egen hand kan kliva fram och avgöra en match då det krävs. En vinnarskalle utöver det vanliga!

Årets damspelare: Jenny Engblom, IBK Hammarland/FBC Åland
Hon har haft stor del i FBC Ålands framgång denna säsong. En ledande spelare som får med sig andra och gör dem bättre! Dessutom placerar hon sig högst uppe i den interna poängligan och på en topp 10-placering i seriens totala poängliga. Även i den lokala serien är hon med och slåss om poängligasegern! En ledare av rang!

Årets herrjunior: Felix Holmberg, PRO-09/FBC Åland
Har under säsongen gått från klarhet till klarhet och utvecklats enormt mycket! Han har under den senaste säsongen även fått ta ett större ansvar och spela på en högre nivå än tidigare vilket gjort gott för utvecklingen. Med sin fina blick för spelet och ett farligt distansskott bidrar också med en hel del poäng från sin backplats.

Årets damjunior: Cornelia Jakobsson, Jomala IK/FBC Åland
Vår pristagare har redan som junior tagit en självklar plats i FBC Ålands damlag. En för sin ålder mogen spelare som alltid kämpar hårt och vågar ta för sig på planen. Med en hög träningsnärvaro visar hon en stor vilja att utvecklas och alltid bli bättre!

Årets lag/förening: FBC Åland damer
Genom att få ihop en mix av äldre och yngre har man lyckats få ihop en trupp som är med och slåss om seriesegern nu i vår. Med en framskjuten placering i Tournament of Åland visade man redan under våren 2022 att något var på gång. Det var många år sedan vi hade ett så här bra damlag på Åland!

Årets tränare/ledare: Tommy Höglund, VÅSC
Vår pristagare har med stor entusiasm tagit sig an ett ungt lag och som utvecklats under året. Han har ingjutit en kämparanda i laget som gjort att laget aldrig ger upp. Fokus läggs på det positiva och på att fira ett mål eller en seger snarare än att vara missnöjd efter ett insläppt mål eller en förlust! Därtill gör han ett fint jobb med att leda ytterligare en yngre generation framåt i att hitta glädjen i innebandyn.

Årets domare: Birger Franzén
Har med tydlighet, proffsighet och korrekthet visat framfötterna under säsongen. Har under säsongen fått döma de svåraste matcherna under seriespelet och gjort det med bravur! Ställer dessutom prestigelöst upp och dömer där det behövs och visar att han tycker att alla matcher är lika viktiga för utövaren!

Årets domarlöfte: Felix Holmberg
En domarkomet som redan från start visade en fallenhet för domarrollen och gick in i den med självklarhet. Visar pondus och säkerhet vilket gjorde att han redan från start kunde börja döma herrarnas seniorserie utan problem.

Årets eldsjäl: Robert Koskinen, PRO-09/FBC Åland
Han fyller flaskor, fixar tvätten, bokar resor, fixar sponsorer och ser till att allting bara fungerar. Inte nog med att han åker till Prag och håller ordning där – han fixar även så att vi här hemma kan hålla koll på ett gäng gubbar på troféjakt! Han är den som alltid finns där i bakgrunden och gör allt det där som behövs för att saker och ting ska flyta som det ska.

Årets specialpris: Annika Nyman, VÅSC
Med ett enormt driv och engagemang är hon navet i en av våra största föreningar och ser där till att allting fungerar. Oavsett om det är kiosken eller styrelserummet så är det vår specialpristagare som har koll! Med otaliga ideella timmar, tidiga morgnar och sena kvällar så bidrar hon stort till att åländska barn och unga kan spela innebandy.

Årets bortaålänning: Anton Sjölund, Vattjoms IK
I en hårdare konkurrens än på länge så är det en bortaålänning som utmärker sig lite mer än de andra. Han har under säsongen lett sitt nya lag till överlägsen serieseger och uppflyttning till division 1. Själv vinner han den interna poängligan och med 45 poäng och varav 35 mål. Det tar honom till andra plats i skytteligan under säsongen i division 2 Mittsverige.