18 mars 2024

Rapport från finaldagen

I lördags gick den årliga finaldagen av stapeln. Först så skulle juniorserien för ÅK 6-7 avgöras och dagen inleddes med semifinaler. Jomala IK, som har dominerat stort under hela säsongen fortsatte på inslaget spår och tog sig till final efter att ha vunnit med 19-1 mot VÅSC P11/12 Vit. I den andra semin mellan VÅSC P11/12 Röd och FUIA var det desto jämnare. Denna match fick avgöras i sudden och där drog VÅSC det längre strået.

FUIA fick därmed möta det andra VÅSC-laget i bronsmatch och även denna match var så pass jämn att den fick avgöras i sudden. Denna gång drog dock FUIA det längre strået och kunde ta hem bronset.

I finalen vann JIK med stora siffror mor VÅSC P11/12 Röd. Finalen slutade 15-1.

Herrarnas bronsmatch blev en jämn historia mellan LIF och VÄP. Matchen avgjordes med knappt en minut kvar av ordinarie tid när lagkapten Johnny Snällström kunde göra 3-2 och skjuta hem bronset till Lemland.

Tyvärr så blev de två planerade ungdomsmatcherna som FBC Åland skulle ha spelat inställda på grund av dåligt väder vilket ledde till en liten lucka i schemat under dagen.

Damfinalen drog igång kl 17:00 och till en början var det relativt jämnt. Fem minuter in i tredje så stod det fortsatt 2-1 men sen gasade regerande mästarna IBK Hammarland på och kunde till slut vinna med 6-1. Det blev det 11 raka ÅM-guldet för IBK Hammarland på damsidan.Poängligan för damer vanns av Sarah Engblom på 13 mål och 7 assist.

I herrfinalen var det PRO-09 som höll i taktpinnen hela matchen. Så fort som BF närmade sig så kunde dock PRO gå igen. Matchen slutade 6-3 till Pro-09 som nu kunde återta guldet. Värt att nämna var Rasmus Ljungars troligtvis blev den yngsta målskytten någonsin i en ÅM-final. Rasmus som går i sjunde klass var även på förmiddagen med och vann guld med Jomala IK i juniorserien så det blev en dubbel. Som om inte det var nog så blev det målet också avgörade för hela poängligan i herrserien. Assisten till Rasmus stod nämligen pappa Magnus Ljungars för som därmed kom upp på samma poäng och gick om Daniel Gräsbäck i BF på fler gjorda mål. Magnus noterades för 2 mål och 2 assist i finalen och 16+11 under säsongen.

Det delades också ut en inte mindre än 11 priser under finaldagen. Hela listan samt motiveringarna hittar du här:

Årets herrspelare 23/24:
Fredrik Nordström
(FBC Åland/PRO-09)

Klev in på planen med en oerhörd pondus och driv att vinna som smittade av sig till andra. I FBC Åland styr han och driver på och har med sin höga lägsta nivå varit en direkt avgörande spelare i många matcher för laget. En spelare som gör skillnad och vinner matcher! Inte nog med det – han kan även spela ute vilket han visat prov på i den lokala serien!

Årets damspelare 23/24:
Rebecka Eriksson
(FBC Åland/Lemlands IF)

En stabil spelare som står för en jämn nivå under säsongen och bidrar med ett lugn. Brinner för sporten och för att utvecklas och ständigt bli bättre. Har utvecklats mycket de senaste åren och blivit en given etta på sin position.

Årets herrjunior 23/24:
Jesper Hämäläinen
(FBC Åland/Lemlands IF)

Har under säsongen överraskat stort och slagit sig in i FBC Ålands herrlag i division 3 där han har fått en hel del speltid och även noterats för ett par mål. Har ett fint skott och en hög arbetskapacitet som lovar gott inför framtiden.

Årets damjunior 23/24:
Astrid Karlsson
(VÅSC)

Med en oerhörd vilja och passion för innebandyn så är hon en av de nya unga spelare som kommer fram på damsidan. Sin unga ålder till trots tränar med både systrarna Kauppi och FBC Ålands damlag stundtals och praktiskt taget bor i Baltichallen.

Årets tränare/ledare 23/24
Patrik Franklin
(VÅSC)

Denna ledare har under många år bidragit stort till återväxten i den åländska innebandy med ett stort driv och ett aldrig sinande engagemang. Har till denna säsong tagit sig an en ännu yngre grupp nybörjare som han med glädje, förtjänstfullt lotsar in i innebandyn underbara värld och gemenskap.

Årets lag 23/24
BF IBK
Ett lag som år efter år har växt sig starkare. Ett lag där intresset bara för innebandy verkar stiga år för år. I år har man lyckats vinna grundserien och ta sig till final för första gången någonsin. ”Bäst före- datumet” verkar inte alls ha gått ut...

Årets domare 23/24Felix Holmberg
En oerhört duktig domare som gått från klarhet till klarhet. Är trots sin unga ålder oerhört självklar som domare och en mycket god matchledare. Framtiden får utvisa hur långt denne domare kan nå och vi hoppas att han fortsätter sin innebandydomarkarriär och hittar nya utmaningar framöver.

Årets domarlöfte 23/24
Elias Cassel
Med stort intresse har vår pristagare tag sig an uppgiften som innebandydomare. Utvecklingen sker konstant och förhoppningsvis fortsätter domarkarriären i en lång tid framöver.

Årets specialpris 23/24
IBS 6:an
När underlaget till seriespelet i höstas var svagt så sammanstrålade ett gäng individer som tidigare inte kände varandra för att bilda ett sjätte lag. För herrarnas seriespel var det både viktigt och roligt att få ett lag till. Stort tack till er som vågade och klev fram. Vi hoppas ni haft roligt under säsongen och ser en fortsättning till hösten!

Årets eldsjäl 23/24
Gerd Vikström
(FBC Åland)

Att ställa upp och bidra med sin egen tid för att andra ska kunna idrotta är beundransvärt. Och att göra detta år efter år – trots det att du själv aldrig har spelat och inte heller har några barn som spelar är än mer imponerande. Att då, trots studier och arbete, likt vår pristagare ta de tidskrävande roller som hon gjort förtjänar oerhört mycket respekt och tacksamhet.

Årets bortaålänning 23/24
Malte Holmes
(Hagunda IF & Björklinge BK)

När Hannes Öhman lade klubban på hyllan för 10 år sedan så visste vi om eller när vi någonsin skulle få se en till ålänning i den svenska högsta ligan i innebandy igen. Svaret blev den 16 september 2023 då Malte Holmes debuterade för sitt Hagunda IF borta mot FBC Kalmarsund i SSL. En imponerande bedrift av den unge forwarden som satsat allt på sin idrott och nu nått ett viktigt delmål på vägen.